Schotland voert als eerste minimumprijs in voor alcohol

Schotland voert als eerste minimumprijs in voor alcohol
Schotland heeft een wereldprimeur te pakken, want het mag eindelijk een minimumprijs voor alcohol invoeren. De wet werd in 2012 al goedgekeurd, maar werd sindsdien tegengehouden door de whiskystokers.

Gezondheid komt eerst

 De minimumprijs wordt waarschijnlijk 0,5 pond (56 cent) per eenheid van 10 milliliter alcohol, waardoor een fles wijn minstens 5,30 euro zal gaan kosten en een halve liter bier iets meer dan een euro. Momenteel kan je in de supermarkt bijvoorbeeld sterke cider kopen voor 21 cent per eenheid en vodka voor 42 cent, maar die prijzen moeten dus fors omhoog. Voor de horeca zal er weinig veranderen, omdat de prijzen daar vrijwel altijd al hoger liggen dan de minimumprijs.

De minimumprijs werd in 2012 al goedgekeurd door het Schotse parlement, maar whiskystokers vinden dat die niet strookt met de Europese wetgeving en bestaande handelsakkoorden. Het trok daarop met steun van de hele Europese drankindustrie naar de rechter, maar het Britse Hooggerechtshof heeft nu beslist dat de gezondheid van de bevolking in dit geval belangrijker is en dat de minimumprijs er dus mag komen. Volgens een alcoholspecialist zullen door de minimumprijs per jaar immers 120 doden ten gevolge van alcohol minder zijn en tot liefst 2.000 ziekenhuisopnames minder.

Snel navolging

Schotland zal mogelijk snel navolging krijgen, want ook Wales en Ierland willen een gelijkaardige wetgeving invoeren en in Engeland wordt de druk steeds groter om hun voorbeeld te volgen. Dat zou ook voor Schotse handelaars goed nieuws betekenen, want winkeliers in de grensstreek vrezen nu dat heel wat klanten gewoon in Engeland hun aankopen zullen doen.

Dat net in het Verenigd Koninkrijk als eerste een minimumprijs wordt ingevoerd, is geen toeval. Het alcoholmisbruik in het land is groter dan op het Europese vasteland en er wordt al langer gepoogd om alcoholgebruik sterk terug te dringen. In Schotland is het alcoholmisbruik bovendien nog erger dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Sommige belangengroepen vinden dat net het minderbedeelde deel van de bevolking zal getroffen worden door de nieuwe wet, maar uit onderzoek blijkt dan ook dat in de meest achtergestelde gebieden van Schotland vijf keer meer mensen sterven vanwege alcohol-gerelateerde problemen.

Reacties

Populaire posts