Intergamma splitst in twee groepen


De overname van de winkels van CRH bij Intergamma heeft ervoor gezorgd dat de doe-het-zelfgroep zich in twee stukken heeft gesplitst. Acht aandeelhouders die niet akkoord zijn met de overname gaan immers voortaan hun eigen weg.

Nieuwe vennootschap

Met de overname van de filialen van CRH krijgt de directie van Intergamma zijn zin, maar dat gaat niet helemaal zonder slag of stoot. De directie wil dat de andere aandeelhouders samen zelf 140 miljoen euro neertellen voor de overname van de aandelen en de winkels van CRH. Die aandelen worden ondergebracht in een aparte holding, met onafhankelijke bestuurders.

Een aantal aandeelhouders, waaronder Bricorama, vonden het niet kunnen dat ze wel moesten betalen voor de overname, zonder dat ze daarvoor extra aandelen kregen. Die aandeelhouders hebben zich nu afgesplitst van de aandeelhouders die wel akkoord gaan met het plan van de directie. Die laatste groep richt de nieuwe vennootschap Intergamma Holding op, terwijl de rest verder blijft gaan onder het oude Intergamma, schrijft De Tijd. Het nieuwe Intergamma controleert 270 winkels en had meer dan 80% van de aandelen van het oude Intergamma in handen, terwijl de andere groep het met 105 winkels moet stellen.

CRH behoudt deel aandelen

Door die constructie halen de tegenstanders van de plannen min of meer hun slag thuis en kan de directie toch doorgaan met de overname. Omdat er een deel aandeelhouders niet meebetalen, is er wel niet voldoende geld voor een volledige overname van de aandelen van CRH. De Ierse groep verkoopt daarom enkel zijn winkels en behoudt een deel van de aandelen in Intergamma Holding.

Voorlopig zeggen beide partijen door te gaan als één bedrijf, met één directie. Het is nog maar de vraag of dat in de toekomst ook nog het geval zal zijn.

Reacties

Populaire posts